Granitowy, ceramiczny czy stalowy - który zlewozmywak wybrać?
Materiał, z którego jest wykonany zlewozmywak, świadczy o dwóch istotnych kwestiach. Pierwsza odpowiada za względy aranżacyjne, tj. czy lepiej, czy gorzej pasuje do danej kuchni. Po drugie liczy się też funkcjonalność modelu - jego wytrzymałość oraz solidność. Chcąc wybrać odpowiedni zlewozmywak do kuchni, warto zwrócić uwagę te dwa aspekty.
Zlewozmywak granitowy - bardzo odporny, bo…
Zlewozmywak granitowy wytrzymuje temperaturę aż do 280 stopni Celsjusza, a poza tym niestraszne mu wszelkiego typu uszkodzenia mechaniczne. Gdyby jednak pokusić się o jego najsilniejszą stronę, to bez wątpienia byłby to atrakcyjny wygląd, który wzbogaca aranżacyjnie każdą kuchnię. W zależności od tego, jak przestrzeń kuchenna jest urządzona, możemy wybrać zlew utrzymany w jasnej, nieco stonowanej estetyce. Modele takie są polecane szczególnie do kuchni urządzonych w stylu nowoczesnym.
Tam, gdzie zalety, tam i wady, a w tym wypadku największym mankamentem jest wysoka cena tego rodzaju zlewozmywaków. Musimy również pamiętać, że bez odpowiedniej pielęgnacji ciężko będzie utrzymać jego idealny wygląd. Niestety, dość łatwo osadza się na nim kamień, który trzeba regularnie usuwać.
Zlewozmywaki ceramiczne - popularne, polecane, niezawodne
Wiele osób nie ma wątpliwości - zlewozmywaki ceramiczne są najsolidniejsze, czego dowodem są długie gwarancje, które producenci nakładają na produkty z tego materiału. Solidność ceramiki w dużej mierze zależy od sposobu jej wytwarzania - wypalana w temperaturze powyżej tysiąca stopni Celsjusza to znak, że mamy do czynienia z porządnym modelem.
I w praktyce łatwo się o tym przekonać, bo są one odporne na różne zniszczenia: zarysowania, obicia, ale i zniekształcenia mechaniczne. Co więcej, zlewozmywaki są - w odróżnieniu, chociażby od modeli granitowych - naprawdę łatwe w utrzymaniu. Ładnie się prezentują, uzupełniając kuchnie urządzone, np. w stylach nowoczesnym, prowansalskim i klasycznym.
Jak wybrać zlewozmywak stalowy - rodzaje?
Do wyboru są dwa rodzaje tego typu zlewów stalowych:
Zlewozmywaki ze stali szlachetnej są bardzo odporne nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale i wpływ wysokich temperatur. Są też dość łatwe w utrzymaniu czystości, a na dodatek tanie. Charakteryzują się dość surowym wyglądem, który jednym przypadnie do gustu, drugim wręcz przeciwnie. Zresztą, nie zawsze ta specyficzna forma pasuje do każdego wnętrza kuchni. Dużą wadą jest to, że na stali dość mocno widoczne są zarysowania.
Drugą opcją są zlewozmywaki chromowo-niklowe. Choć tanie, to niezbyt wytrzymałe. Podatne na ścieranie, niezbyt odporne na uszkodzenia mechaniczne. Jakby tego było mało, nie radzą sobie również z wysoką temperaturą i zarysowaniami. Trudne w utrzymaniu, szybko matowieją. Poza ceną innych zalet nie widać, więc jak koniecznie chcemy zlewozmywak ze stali, to zdecydowanie lepszym wyborem jest pierwszy ze wspomnianych - ze stali szlachetnej.
Jaki zlewozmywak wybrać? Nie ma tu łatwiej odpowiedzi, tym bardziej że każdy (no może poza zlewozmywakiem ze stali chromowo-niklowej) ma silne strony. Jeśli poszukujemy produktu na długie lata, wytrzymałego, a do tego pięknie się prezentującego, to warto zajrzeć do Catido.