Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni?

2021-05-06
Jaki zlewozmywak wybrać do kuchni?

W kuchni nie może zabraknąć zlewozmywaka, który stanowi podstawę wyposażenia tego pomieszczenia. Odmiennie jednak niż dawniej, gdy miał rolę jedynie praktyczną, dzisiaj jego status jest o wiele ważniejszy, bo poza funkcją, którą pełni, jest też ozdobą pomieszczenia. Do przeszłości odeszły ciężkie, żeliwne zlewy, królują zaś wykonane z granitu, marmuru, a nawet lekkiej stali nierdzewnej. Każdy z nich charakteryzuje się ciekawym wykończeniem - fantazyjnym kształtem, barwą i oczywiście rozmiarem. Jaki zlewozmywak sprawdzi się w naszej kuchni?

Na jaki zlewozmywak postawić?

Kupno zlewozmywaka może przysporzyć problemów, bo ogromna ilość różnorodnych modeli nie pomaga w wybraniu tego jedynego, który będzie pasował do naszej kuchni. Możemy ułatwić sobie to zadanie, zastanawiając się, jaki właściwie zlew jest nam potrzebny. To zależy od niektórych kwestii, między innymi czy mamy w domu zmywarkę, czy raczej zmywamy tradycyjnie - ręcznie, jak w ogóle często przebywamy w kuchni, czy bardzo często, codziennie gotując, a może jednak rzadko, odwiedzając ją sporadycznie, na przykład przygotowując herbatę lub kawę.

Niezależnie od wszystkiego, zlewozmywak musi spełniać swoje najważniejsze funkcje - być dopasowany do całości, ładnie się prezentować, a poza tym być łatwy w utrzymaniu czystości i odporny na czynniki mechaniczne. Nie zaszkodzi też przed zakupem ocenić, jakie dodawane są akcesoria kuchenne do zlewu, na przykład wkładki ociekowe, automatyczne odpływy czy deski do krojenia.

Jak duży powinien być zlewozmywak?

Dostępne zlewozmywaki można podzielić ze względu na wielkość, rodzaj i materiał, z jakiego zostały stworzone.

Zacznijmy więc od początku, wyróżniając modele jednokomorowe, półtorakomorowe oraz dwukomorowe, choć warto pamiętać, że zdarzają się i dwuipółkomorowe, a nawet większe. Jaki wybrać? Dużo tu zależy od tego, czy mieszkamy samotnie, czy z rodziną. W pierwszej sytuacji w zupełności wystarczy mały zlew z jedną komorą, który pozwoli na wykonanie podstawowych czynności kuchennych. Alternatywą model 1,5 komorowy, gdzie dodatkowo znajduje się mała komora pomocnicza z odpływem.

Mając dużą rodzinę, powinniśmy zainwestować w zlewozmywak dwukomorowy z ociekaczem. Każda komora ma własny odpływ, mogą być one jednakowe bądź różnych rozmiarów. Inną opcją są zlewy 2,5 komorowe, ale zajmują dość dużo miejsca, warto więc pomyśleć, czy w naszej kuchni to dobre rozwiązanie.

Jaki rodzaj wybrać?

Przejdźmy teraz do kolejnego podziału i zastanówmy się, na jaki rodzaj zlewozmywaka warto się zdecydować: nakładane na szafkę, wpuszczane w blat kuchenny czy podwieszane pod blat kuchenny.

  • Decydując się na pierwsze rozwiązanie, musimy dysponować szafką bez blatu, na którą nałożymy zlewozmywak. Plusem jest łatwość montażu, bo wielkość zlewu spokojne dobierzemy do wielkości szafki. Najczęściej decydują się na nie właściciele małych blokowych kuchni;
  • Najbardziej popularne są jednak zlewozmywaki wbudowane, jakie nakłada się od góry - na wycięty wcześniej blat;
  • Trzecia grupa, czyli zlewozmywaki podwieszane montuje się od dołu, przez wycięcie w blacie. Nie są tak często wybierane, jak wbudowane, ale zapewniają ogromną różnorodność zarówno pod względem montażu (bez problemu połączymy komory za sprawą jednolitej powierzchni blatu) oraz aranżacji (dostępne są zlewy okrągłe, prostokątne, kwadratowe, jak i w kształcie trapezu, narożne czy litery L).

Materiał - jaki najlepszy?

Wybierając zlewozmywak, powinniśmy zwrócić uwagę na wielkość, rodzaj, ale i materiał, z jakiego został wykonany. Dostępne są modele ze stali szlachetnej, stali emaliowanej, syntetycznych granitów, tworzyw sztucznych oraz ceramiki. Przyjrzyjmy się teraz każdemu z nich.

  • Stal szlachetna

    Stal szlachetna jest bardzo ceniona przez klientów, między innymi przez swoje doskonałe właściwości - jest bowiem łatwa do czyszczenia, a do tego celu możemy użyć wiele rodzajów detergentów. Zlew jest odporny na wysokie temperatury, nawet do 550 stopni Celsjusza, jak i niestraszne mu uderzenia.
  • Stal emaliowana

    W przeszłości rządziła stal emaliowana, dzisiaj jednak coraz rzadziej jest wybierana, a jak już, to ze względu na niską cenę. To zlewy łatwe w czyszczeniu, ale na tym mocne strony się kończą, bo nie są odporne na czynniki mechaniczne, dlatego też po mocniejszym uderzeniu, emalia odpada. Po pewnym czasie wyglądają coraz gorzej, matowieją i ścierają się, widoczne są też rysy i zadrapania.
  • Syntetyczny granit

    Najtrwalsze są zlewozmywaki z syntetycznych granitów, produkowane z żywic syntetycznych i minerałów jak granit czy kwarc, są twarde niczym kamień. Niestraszne więc im uderzenia, wysoka temperatura czy substancje chemiczne, są również odporne na zarysowania i pęknięcia. Jest jednak podstawowy warunek, który musimy przestrzegać, jeśli zlew granitowy mamy zachować w czystości - powinniśmy go regularnie pielęgnować. Oznacza to, że po każdorazowym użyciu należy dokładnie go spłukać i wytrzeć do sucha.
  • Tworzywa sztuczne

    Inny rodzaj - zlewozmywaki z tworzyw sztucznych są - co prawda - odporne na zarysowania, ale niestety nie radzą sobie z wysokimi temperaturami. Oczywiście, zależy to od materiału, bo niektóre z nich, na przykład modele wykonane z silduranu wytrzymują temperaturę do 230 stopni. Poza tym, na plus trzeba zaliczyć, że takie zlewy mają gładką, przyjemną w dotyku strukturę oraz są łatwe do utrzymania w czystości.
  • Ceramika

    Ostatni typ - zlewozmywaki ceramiczne, cechują się wieloma zaletami: są odporne na zadrapania, uszkodzenia mechaniczne, ale przede wszystkim wysokie temperatury, bo ceramika to glina wypalana w temperaturze około 1270 stopni.

Po tej analizie różnych parametrów musimy na spokojnie przemyśleć, jakie rozwiązanie nas najbardziej interesuje. To ważne pod względem funkcjonalnym, ale i estetycznym, więc decydując się na konkretny zlew, powinniśmy zarówno pomyśleć o wygodzie użytkowania, jak i aranżacji wnętrz. Zlewozmywak po prostu musi być komfortowy w codziennej obsłudze, ale i powinien pasować do wystroju naszej kuchni.

pixel